NLP

Wat betekent NLP?? Volledig heet het Neuro Linquïstisch Programmeren.
NLP gaat er vanuit dat de mens in staat is om echt te genieten van het leven. Als je dit niet meer kan, is je onderweg iets overkomen waardoor je dat hebt afgeleerd.
NLP, als veranderings model, leert ons aan de slag te gaan met onze vijf zintuigen,  gedachten en gevoelens, en levert de gereedschappen die de volgorde en intentie waarop we ervaringen uit ons geheugen ophalen of ervaren, kunnen veranderen. Het resultaat daarvan is dat we structureel anders tegen dingen gaan aankijken, anders gaan luisteren en communiceren. Daardoor gaan we ons ook anders voelen en gedragen. Het gaat bij NLP niet om de inhoud van het geheugen, maar om de werking ervan en hoe de ervaringen in het leven tot nu toe, de kwaliteit van het bestaan vandaag beïnvloeden. En hoe je daar zelf verandering in kan brengen.

Doorbreken van oude gewoontes en patronen is nodig om een frisse start te kunnen maken. Weten dat het daardoor juist de goede kant opgaat. Verwarring betekent verandering en verandering is nodig om tot nieuwe inzichten over jezelf te komen. In deze manier van nlp coaching ben ik een klankbord voor je vol met vragen die nodig kunnen zijn om je verder te helpen. Ik ben een spiegel die je dingen voorhoud die je soms liever niet ziet, maar die zeker hun waarde voor jou kunnen hebben. Dat alles speelt zich af in een aantal coachingssessies. Gesprekken waarbij je manier van denken aan het schudden wordt gebracht. Hierbij leer je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag en zie je in hoe het kan komen dat mensen op een bepaalde manier op je kunnen reageren en waarom je in bepaalde patronen bent blijven hangen. Vervolgens wordt je gecoached op een aantal aspecten wat er voor kan zorgen dat je je leven zo inricht zoals het bij je past. Daarvoor kan het nodig zijn hindernissen op te ruimen en oude emoties los te laten. Dit kan soms confronterend zijn, misschien zelfs angstig en emotioneel. Als coach sta ik naast je en altijd met respect voor wie je bent en waarom je de dingen doet zoals je ze doet.  Het uiteindelijke doel is om te komen waar je naar toe wilt vol van vertrouwen en het geloof dat het weer mogelijk is om je leven zo in te richten zo dat het voor jou goed voelt.

NLP is een verzameling van inzichten, methodieken, technieken en vaardigheden waarmee:

  • je op een ondernemende manier je gedachten, je emoties en je lijf kunt gebruiken
  • je je leven succesvoller en volwaardiger kunt maken
  • je met buitengewone effectiviteit met anderen kunt communiceren
  • je ontdekt hoe jij overkomt en wat de (onbewuste) sturing is achter je handelen en je gedrag

NLP is een nog steeds groeiende verzameling van informatie, inzichten en mentale technieken om "hoe je denkt", "hoe je handelt" en "hoe je je voelt" te verbeteren en te verfijnen. 

Wat levert NLP je op?

Met NLP wordt je je bewust van de onbewuste sturing en processen die ten grondslag liggen - of de basis vormen - van waaruit wij handelen en communiceren. De sturing van waaruit wij contact maken met onszelf en met andere mensen. De onbewuste sturing die bewust wordt waardoor wij onszelf steeds beter gaan begrijpen én niet geheel onbelangrijk ook de ander steeds beter gaan begrijpen. NLP levert je o.a. op dat:

  • de zaken die je al goed doet nog veel beter gaan
  • je nieuwe vaardigheden en houdingen leert om die zaken te doen die je op dit moment nog niet kunt maar wel zou willen kunnen
  • je leert jouw niet zo goed werkende gedrag en vervelende gewoontes te veranderen
  • je veel effectiever gaat communiceren met anderen.
  • je veel helderder (zuiverder) gaat denken
  • je je gedachten, je stemmingen en je gedrag effectiever gaat managen

 

Beweging komt niet op gang als je blijft stilstaan

 

MINDFULNESS

 

En dan hebben we Mindfulness. NLP & Mindfulness gaan prima samen. Aan ene kant de basis van ons handelen en communicatie naar anderen, aan de andere kant onze eigen belevingen, gedachten patronen en het stemmetje in ons hoofd dat ons weerhoud van veranderingen.

In plaats van Mindfulness kan je ook zeggen:  'opmerkzaamheid', 'bewust' of 'met vriendelijke aandacht'.
Het is in het kort gezegd een verzamelnaam van diverse methodes en technieken die je kunnen helpen om in het huidige moment aanwezig te zijn. Hiermee schakel je de automatische piloot uit en ben je jezelf bewust van alles om je heen. Niet in het verleden, niet in de toekomst maar in het NU.
Door het uitvoeren van diverse oefeningen train je als het ware je geest om jezelf volledig bewust te blijven van het moment, je zintuigelijke gewaarwordingen, gedachten en gevoelens.

'Mindfull leven' betekent dat we onszelf zoveel mogelijk bewust zijn van ieder moment in ons leven. Hierdoor ben je beter in staat om te genieten van het moment en om te gaan met stress, angst, piekeren en andere onprettige gevoelens. Je krijgt er meer energie van, het maakt je hoofd leger, waardoor je concentratievermogen verbetert en je kunt gebeurtenissen en zorgen beter loslaten of achter je laten.

Een mooi voorbeeld van een mindful momentje:

Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan je werk wat je moet doen of de kapotte fiets van je zoon en hoe hij op school moet komen, geniet je van het gevoel van het warme water dat langs je lichaam stroomt, de geur van je doucheschuim, het schuimende sop op je lijf en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet.

 

 

Je ziet NLP en Mindfulness kunnen prima samen. Wanneer je bewust bent van het moment en wat er op het moment met je gebeurt kan je met deze opmerkzaamheid leren te kijken naar wat er daadwerkelijk op dat moment belangrijk is, wat er op dat moment met je gebeurt en ontdekken wat de onbewuste sturing is van je handelen en gedrag.

 

Een krachtige en effectieve combinatie!!!

 

 

 

 

Het is niets anders dan jezelf zijn en weten wie dat is. Het gaat om het besef dat je op pad bent, of je het leuk vindt of niet, namelijk op het pad van jouw leven.

AvP-Coaching,Counselling,Training,Begeleiding-Vlaardingen,06-23905567,KvK 24427744  | info@avp-coaching.nl